MIJN NOORD:
een foto- en filmproject

In een snel veranderende wereld lijkt de tijd nog stil te staan in Tuindorp Nieuwendam, van oudsher een arbeiderswijk in Amsterdam-Noord. Een authentiek stukje hoofdstad met een dorps en groen karakter, gekenmerkt door een eigen versie van de Amsterdamse School. Bewoond door ‘de Noorderling’, op wie van oudsher werd neergekeken vanaf ‘de andere kant van het IJ’. Hoe anders is dat nu? Meer nog dan alle andere Amsterdamse stadsdelen is Noord in trek. Huizen worden in no-time verkocht, nieuwe infrastructuur wordt aangelegd en complete wijken verrijzen in rap tempo. Dit komt de leefbaarheid niet altijd ten goede. En alhoewel grootschalige nieuwbouw Tuindorp Nieuwendam vooralsnog bespaard is gebleven, verandert ook hier de samenstelling van de buurt drastisch. Met name door de verkoop van de sociale huurwoningen. Maar wie zijn de oude bewoners eigenlijk? Wie zijn de nieuwe? En wat is hun verhaal?

Mijn Noord is een foto- en filmproject en bestaat uit een webdocu, tentoonstelling, boek en een film.

Alle bewoners konden zelf hun favoriete foto’s uitkiezen

Boek

Titel Mijn Noord
Prijs 55,00 (incl 9% btw en excl verzendkosten)
Aantal pagina’s 200
Oplage 650 stuks
Formaat 21 x 28 cm
Cover hard linnen kaft met fotoprint
Taal Nederlands en Engels

Fotografie en verhalen Jaap van den Beukel
Redactie en eindredactie Christian de Bruijn (de ontmoetingen opnieuw herschreven)
Vormgeving Laurien Van Hoey - Mathilde studios
Productie cöordinator Rudy Van Hoey - Mathildestudios
Engelse vertaling Nikkie van Lierop
Binderij handboekbinderij Rozier in Gent
Drukkerij VD in Sint-Niklaas in Belgie
Uitgeverij Lecturis

Tentoonstelling

Op 11 grote fotoframes was afgelopen twee jaar een selectie van 28 foto’s te zien met de bijbehorende audioportretten. De feestelijke opening was in het hart van de wijk op het Purmerplein. Daarna reisde deze door naar de Buiksloterweg, NDSM werf, Noorderpark, Stadhuis/Amstel en eindigde op de IJpromenade bij het EYE Filmmuseum met een aantal vertoningen van de documentaire.

NDSM werf

Stadhuis aan de Amstel

Opening op het Purmerplein

Film

In de documentaire zijn 11 bewoners van dichtbij gevolgd en wordt je als kijker even helemaal meegenomen in de wereld van de Noorderling.

Waar de buitententoonstelling vooral een visuele indruk gaf van de bewoners en hun wijk, duikt de documentaire dieper in het dagelijks leven en de opvattingen van met name de oudere generatie. Verhalen van markante Noorderlingen met uitgesproken meningen en onnavolgbare uitspraken worden aan elkaar verweven door de muziek van componist Lilian Hak. Regisseur Pascale Korteweg was, net als bij eerdere documentaires, nauw betrokken bij de montage.

Credits
Regie, Beeld en Geluid: Jaap van den Beukel
Co-editor: Pascale Korteweg
Muziek: Lilian Hak
Gitaar: Erik Rutjes
Accordeon: Lars Visscher
Soundmix: Peter Stoel
Colorgrading: Jordy Holtslag

Filmvertoning
Donderdag 10 juli, NPO2 (HUMAN) om 20.25
Hierna is de docu te zie op NPO Start.

Radio
9 juli 0:00 - 01:00 Radio 1 / Nooit meer slapen
10 juli 13:00 - 13:30 NH radio / June op twee

Premiere in EYE

Premiere in EYE

Op 26 november was de premiere van de docu in EYE. De bewoners werden met een oude stadsbus in de wijk opgehaald en naar EYE gebracht. Veel van hen waren hier nog niet eerder geweest.

Jaap van den Beukel

Jaap van den Beukel is opgeleid tot fotograaf aan de MTS voor Fotografie en Fotonica in Den Haag (1985-1989). Hij werkt voor reclame- en ontwerpbureaus in binnen- en buitenland. Naast commerciële opdrachten ontwikkelt hij eigen projecten. In Van den Beukels fotografie speelt de omgeving altijd een belangrijke rol; die vormt een essentieel onderdeel van het verhaal van de geportretteerden.

Met steun van het Stadsarchief Amsterdam ontstaat in 2016 de serie Our Grid / Growing between the Lines: portretten van jongeren uit de Amsterdamse wijk IJburg, afgezet tegen de strakke architectuur van het eiland. De serie is gepubliceerd in onder meer Volkskrant-Uitgelicht, Het Parool PS Magazine, de VARAgids, PF en diverse regionale bladen.

In dezelfde periode begint Van den Beukel met filmen, vanuit het verlangen om nog dichter bij de persoon te kunnen komen. Het resultaat is een ontroerend portret van zijn ouders in hun meest kwetsbare jaren. Getiteld Om die liefde gaat het zendt de KRONCRV de documentaire in 2019 uit. Deze was 6 jaar lang te zien op NPO Start.

Een jaar later, in 2020, gaat zijn korte film Het late leven in première op het Nederlands Film Festival. Opnieuw een openhartig portret, ditmaal van gelauwerd acteur Piet Kamerman, die laat zien hoe je als hoogbejaarde de toekomst kunt omarmen. ( Radio 1 Human - Wat blijft en Volkskrant )

Van den Beukels foto- en filmproject Mijn Noord wordt in 2023 genomineerd voor zowel de Zilveren Camera als de Dutch Photography Award. Deze serie portretten van bewoners uit de Amsterdamse wijk Tuindorp Nieuwendam is afgelopen jaar op diverse locaties in Amsterdam geëxposeerd op grote fotoframes. Tegelijkertijd is de website www.mijnnoord.nl gelanceerd als naslagwerk en recent verscheen het boek Mijn Noord (Uitgeverij Lecturis), met verhalen over ontmoetingen met de bewoners. De serie kreeg aandacht in o.a. Volkskrant-Uitgelicht, Het Parool, PS Magazine, PF, AT5 en NH Nieuws en regionale bladen. De documentaire is inmiddels meerdere keren in het EYE Filmmuseum vertoond. Op 10 juli aanstaande wordt de docu uitgezonden door omroep Human op NPO 2 om 20.25.

Onlangs heeft Van den Beukel zijn nieuwste serie portretten afgerond: Polanen, Houtrijkers en andere Buren, die momenteel te zien is in Museum Het Schip in Amsterdam. ( Het Parool )

Foto: Hester Doove